ESDR therapie ervaringen
Renalda heeft 2x ESDR toegepast. Ik had niet verwacht dat we al zo snel, zo’n groot verschil zouden zien. Er is zó veel meer rust en ruimte om goed bezig te gaan met de grondwerk oefeningen!
Kaya en Aukje
ESDR therapie bij angst voor koeien
Via Instagram ben ik Renalda tegengekomen, eerst was het mijn bedoeling om een keer een les bij haar te nemen, maar mijn paard werd steeds banger voor koeien. Verder kijkt hij werkelijk nergens van op, maar elke keer als we op buitenrit langs koeien gingen gebeurde er wel iets waardoor hij schrok. Uiteindelijk werd dit zo erg dat hij in volle galop naar huis is gerend. Toen zag ik dat Renalda ook aan de slag gaat met ESDR-therapie, na me wat verdiept te hebben hierin hebben we op 22 april onze eerste sessie gepland. En waar we de eerste sessie nog niet in de buurt konden komen van de koeien, konden we dat een week later tijdens de 2e sessie al wel. In de 3e sessie zijn we nog een stapje verder gegaan en heb ik er aan het eind al een stukje op kunnen zitten. 27 mei hadden we de 4e sessie en toen kon ik er vanaf het begin op zitten, eerst nog onder begeleiding aan de longe, maar uiteindelijk hebben we los lang de koeien gestapt en gedraafd. Echt onvoorstelbaar dat we in een maand tijd zo zijn gegroeid. Elke sessie voelde ik dat ons vertrouwen in elkaar meer groeide, dat zijn spanning steeds een beetje meer af nam en dat hij met zijn aandacht steeds meer bij mij was. Zonder de ESDR en Renalda hadden wij dit samen niet gekund. Renalda gaf precies aanwijzingen over hoe we verder gingen in de training, wanneer we op de koeien af moesten lopen, wanneer we stil moesten staan of juist even een eindje terug moesten wandelen. Echt heel bijzonder hoe een probleem zo opgelost kan worden met de ESDR! Heb je een probleem, wat dan ook, ESDR is (vanuit ervaring) echt een aanrader en zeker de moeite waard!
Jennieke en Jumisto
ESDR therapie bij spanning in de rijbak
Ondertussen heeft Renalda al enkele keren meegeholpen met de training met behulp van de ESDR. Mijn paard bouwde erg veel spanning op in sommige delen van de bak, waardoor het lastig was om focus en ontspanning te behouden. Na een paar sessies merk ik al heel veel verschil en kunnen we nu veel relaxter samen trainen! Renalda heeft veel geduld en neemt echt de tijd om je te helpen bij je vraag, heel fijn!
Renate en Cooper
ESDR therapie bij spanning in de rijbak
Ik heb mijn paard een tijd geleden verhuisd van stal en ze bleef veel spanning hebben aan een kant van de nieuwe bak. Ik wist zelf niet meer wat ik er verder nog aan kon doen en ben toen via mijn instructrice bij Renalda uit gekomen voor de ESDR therapie. En ik ben erg blij dat ik dat gedaan heb en mijn paard Juna vast ook! De eerste sessie hebben we vanaf de grond gedaan en dat pakte Juna erg goed op, ik zag tijdens deze sessie al zoveel verschil.
1.5 week later hadden we de tweede sessie en omdat Juna ontspannen was hebben we deze onder het zadel gedaan. Wat echt heel fijn ging en waarbij ze ook bijna heel de sessie ontspannen was.
We zijn nu twee weken verder en Juna is echt veel meer ontspannen dan ze was, we komen weer fijn de bak rond. Ik merk niet alleen in de bak verschil maar ook wanneer we bijvoorbeeld buiten op straat wandelen. En ook al krijgt ze wel spanning, de reacties zijn minder heftig dan ze waren en het vloeit ook sneller weer af.
Ik ben echt mega blij met de ESDR therapie en zie echt een vooruitgang.
Ik vind Renalda een heel fijn en rustig persoon die begrip voor jou en je paard heeft en de tijd voor je neemt!
Mochten we nog een sessie nodig gaan hebben dan ga ik zeker weer naar Renalda.
Donna en Juna
ESDR therapie bij een hoge basisspanning
Renalda heeft mij en mijn Friese paard Guusje erg goed kunnen helpen al. We zijn met ESDR therapie begonnen met de verlatingsangst, dingen over haar hoofd halen en het opstappen uiteindelijk. In 4 sessies een gigantisch verschil gemaakt en Guusje laat veel meer ontspanning zien waar we super trots op zijn. Fijne en duidelijke begeleiding, binnenkort gaan we ook wat lessen samen starten. Super tevreden!!
Amber en Guusje
ESDR therapie bij verlatingsangst
Wij zijn via een stalgenoot in contact gekomen met Renalda omdat ons paard Sandiago van 5 jaar oud nog heel veel moet leren. Sandiago wilde niet alleen staan in de wei omdat hij last had van verlatingsangst. Hij sprong gerust de wei uit om achter de paarden aan te gaan omdat hij mee wilde. Ook op de wasplaats wilde hij niet dit vond hij mega eng en werd helemaal wild.
Renalda is aan het werk gegaan met Sandiago, eerst alles goed uitgelegd en ze was zo rustig en lief tegen Sandiago dat hij erg goed reageerde op haar en de behandeling. Sandiago heeft maar 2 behandelingen nodig gehad en springt niet meer uit de wei, ook heeft hij meer vriendjes gemaakt in de wei. Op de was plaats ook geen probleem meer, of hij er al jaren geweest is, zo bijzonder. Ik ben Renalda zo dankbaar ik heb een ander paard terug gekregen ook is hij erg rustig, ontspannen en knuffelig geworden.
Ik kan haar iedereen aanbevelen het helpt echt.
Dank je wel Renalda voor je hulp!
Tiara en Sandiago
ESDR therapie bij het opstappen
Renalda is bij ons geweest voor mijn 8-jarige ruin Kentucky. Hij wilde de ruiter niet meer laten opstappen en onder het rijden ging hij achterwaarts lopen. Renalda werkt heel rustig en herhaalde stap voor stap de diverse handelingen bij het opzadelen en opstappen. Na 2 behandelingen met ESDR is het probleem gewoon ECHT weg!
Zo blij mee! Ik kan het echt iedereen aanraden.
Daniëlle en Kentucky
ESDR therapie bij trailerladen
Onze jaarling moest onverwacht naar de kliniek. We hadden het trailerladen nog niet met haar geoefend en nu stond er druk op.. Sky vond het heel spannend en blokkeerde zodra ze voor de klep stond. Er was geen beweging in haar te krijgen. Na 2 sessie konden we haar laden alsof ze nooit anders had gedaan! Zoveel ontspanning! We zijn Renalda ontzettend dankbaar!
Tamarah en Sky
ESDR therapie bij een hoge basisspanning
Ik kwam via instagram Renalda tegen. Ik had nog niet eerder van ESDR gehoord maar de wetenschappelijke onderbouwing en de succes verhalen spraken mij erg aan. Hailey had een hoge basis spanning. Haar emmer liep snel over en het was soms niet te zien of het gedrag of angst was. Ze kon naast mij staan te stuiteren terwijl ze bijvoorbeeld een lage hartslag had. En andersom voorbeeldig naast mij lopen en een hartslag in de 70 hebben. Het was voor mij vaak onduidelijk hoe ik op haar moest reageren. Moest ik geduld hebben of toch even door pakken. Renalda kon mij daar heel erg goed in begeleiden. Ik kan tegenwoordig steeds beter zien wat ze nodig heeft. Het fijne is dat Renalda alle tijd neemt. Zo worden de stapjes steeds kleiner en wordt ze niet over vraagt. De ESDR heeft ons geholpen alle kleine spanningen steeds iets meer weg te nemen. Met Hailey hadden we eindeloos geduld. Zo gingen we telkens met iets meer vertrouwen op pad. We hebben heel diverse dingen met Hailey gedaan. Langs de weg lopen, trailer laden, rijden. Hekken openen en sluiten, tegenliggers in de bak. Vooral de kleine dingen die er voor zorgden dat de spanning steeds weer opliep. Op een gegeven moment ging de angst vaak over in gedrag. Ook daar kon Renalda mij in helpen door handige tips vanuit het grondwerk. Renalda is erg vriendelijk en neemt werkt niet overhaast ze neemt echt alle tijd en dat is super fijn.
Waar menigeen geïrriteerd zou reageren omdat het toch zo lang duurt blijft Renalda kalm. Zo zijn we samen blijven puzzelen. Inmiddels heb ik Hailey verhuisd naar een andere locatie waar zij 24/7 buiten met vriendjes kan staan. Dit had ook veel invloed op haar gedrag. Ze werd echt een andere merrie. Alle stapjes bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat ze veel fijner in haar vel zit
Carlijn en Hailey
ESDR therapie bij hoge basisspanning
Even voorstellen, de Tinker op de foto is Joas. Een super knappe en vooral ook lieve, zachtaardige ruin van 14 jaar oud. Joas is nu 1,5 jaar in mijn leven.
Deze review is geen standaard verhaal, heeft meer tekst en uitleg nodig dan veel andere, mooie ervaringen die worden en al zijn gedeeld op deze site.
Ik leg dat graag even uit, omdat ik denk dat het van grote waarde kan zijn voor mensen met paardenmaatjes met angsten en trauma zoals Joas. Heb je een paard met veel angsten en een hoge basis spanning, is mijn best lange ervaringsverhaal wellicht de moeite van het lezen waard. Nou, daar komt ’tie. 😉
Na het overlijden van mijn merrie met wie ik 24 jaar een setje heb gevormd, was ik weer op zoek naar een ‘bomproof’ en ongecompliceerd nieuw paardenmaatje om gezellig buitenritjes mee te maken. Niets meer en niets minder.
Joas kwam voorbij en leek te voldoen aan dit beeld, niets was echter minder waar. Hij bleek bang, onstabiel, hysterisch bij tijd en wijle en getraumatiseerd. Werkelijk waar alles was ingewikkeld, want zijn spanningsniveau was zo enorm hoog en hij kon zijn spanning zo slecht laten wegvloeien, dat zelfs een simpel poetsbeurtje op stal al gevaarlijk was.
Want schrok hij van een geluid of iets anders kleins (voor hem groots..), sprong hij zo bovenop me. Uit een oerangst en grote spanning die maakte dat hij niet meer kon denken en niets opnam. Niets leerde dus ook..
Dit wist en zag ik in mijn onderbewust zijn wel, want ik kon een duidelijke link leggen met getraumatiseerde honden waar ik mee werk, maar ik had paard technisch geen idee hoe hiermee om te gaan.
En heel eerlijk? Daarnaast zat er bij mij ook wel frustratie en een beetje verdriet, want ik wilde dit ZO niet. Hier had ik toch niet voor ‘getekend’?
Dus wel. Want Joas hoort bij mij en wat bij mij hoort, geef ik niet op.
Via fijne en kundige instructrice Linda kwam Renalda op ons pad met haar ESDR kennis, ESDR tuig, een heleboel rust en vertrouwen die ze uitstraalde. En daarbij een kanon aan kennis van paarden gedrag. Maar ook kennis over hoe ze zich bewegen, hoe paarden nou eigenlijk echt ‘werken’, fysiek en mentaal.
Of het direct een halleluja verhaal was? Nee, zeker niet. De 1ste ESDR sessie vond ik vreselijk. Joas was enorm bang voor het tuig en de trillingen. Hij kroop in zijn cocon en had zoveel spanning. Het deed me echt zeer om te zien en ik heb na de 1ste sessie zwaar getwijfeld of ik dit voor hem wilde, hiermee door wilde en moest gaan.
Ik besloot het nog eenmaal een kans te geven, de 2de sessie af te wachten. Omdat ik wanhopig was, wist dat Joas en ik hulp nodig hadden en Renalda mij vanaf dag 1 een prettig gevoel gaf, besloot ik het nog een kans te geven. Ze wist duidelijk waar ze over praatte, was rustig en op een fijne manier zelfverzekerd in haar doen en laten. Hetgeen puur terug te voeren op haar grote kunde, niet op een groot ego oid.
De 2de sessie gaf me het vertrouwen om door te gaan. Want nee, de 2de sessie veranderde nog bijzonder weinig, maar ik zag dat Joas het aan kon, hij toch een heel klein beetje leek te hebben geleerd van de 1ste sessie (cq het tuig leek te herkennen en stukken minder bang was). En leren? Daar had hij in het jaar dat achter ons lag nul ruimte voor in zijn bange hoofdje.
Met Joas zijn we, nadat hij gewend was aan het tuig en de trillingen die horen bij de ESDR werking, namelijk zijn werk geheugen aanspreken, hem er zo ‘bij’ houden en de primaire angst ‘verslaan’, begonnen bij het begin. Geluiden opzoeken die hem beangstigden, aanrakingen en ook een stuk verlatingsangst is aangepakt.
Vanuit daar zijn we gaan werken met het opzadelen (ik heb nadat ik hem had er slechts een keer of 5 op gezeten, daarna werd zijn angst zo groot dat het niet vertrouwd meer was. Voor hem en voor mij). Opzadelen in de stal, en vervolgens buiten de stal. We zijn buiten gaan werken met geluiden en objecten, zijn bezig gegaan met het longeren in de roundpen, zonder zadel en vervolgens met. Hebben dit vervolgens uitgebouwd naar de bak en ondernamen af en toe wat uitstapjes grondwerk.
Want naast de ESDR heb ik zelf ook hard moeten werken. Simpelweg moest ik Joas leren lezen als een dagboek. Maar ook veel meer gaan begrijpen van zijn gedrag naar mij en visa versa.
Want alles begint met begrip, het snappen van de emotie achter gedrag, en de relatie met je paard ‘op de grond’ in de basis voor elkaar hebben. Dit laatste hadden Joas en ik ook zeker niet.
Accepteren ook, dat het soms is zoals het is. En het proces vaak anders loopt dan ik voor ogen had. Want we konden enkel Joas zijn tempo volgen. En hij had/ heeft veel tijd nodig. Lastig, voor iemand die soms zo ongeduldig is als ik.
We zijn driekwart jaar en ik denk zo’n 20 ESDR sessies verder. En dit verhaal is nog niet ten einde. Wel is de eindstand voor nu, dat we het rijden weer hebben kunnen oppakken. In babystapjes, letterlijk.
Omdat Joas dat nodig heeft, niet te gek, rustig aan, geduld, herhaling en nog eens, ritme, voorspelbaarheid ennn beloning zijn voor hem ankers. Grenzen duidelijk aangeven, maar hier niet overheen gaan.
Concreet, want het verhaal is al lang genoeg geworden. Het heeft geresulteerd in een paard die weer na kan denken en met wie ik kan communiceren. Die (bijna) ten allen tijde ook weer open staat voor communicatie. Die zijn van nature nieuwsgierige karakter weer ruimte kan geven. Elke dag leert. En verwerkt, en kan laten afvloeien. Die smakt, en gaapt en ontspant. Laat zien dat hij er (weer) is! Het leven en vooral het samenwerken (weer) leuk vindt.
Is dit dan een succesverhaal pur sang? Het is maar hoe je er naar kijkt. Joas is en wordt niet het paard dat ik voor ogen had. En hoewel het traject lopende is, zal het altijd een paard zijn die ruimte en tijd nodig heeft. Niet volledig bomproof zal worden, bij wie ik op moet letten op zijn belastbaarheid. Deze kan en zal per dag verschillen.
Het is een paard die ik in zijn groene zone moet houden, door goed naar hem te kijken en met hem te blijven communiceren. Die in de oranje zone echter nog prima in staat is om zijn spanning weer af te voeren, wanneer ik hem daarbij help. Die in de rode zone echt ontploft, maar wel weer hersteld. En dat is ZO knap, als je kijkt waar hij vandaan komt.
Het leven met Joas zag er erg anders uit driekwart jaar geleden. Ik liep constant op mijn tenen. En hij ook! Het was niet te doen.
En hoewel het traject intensief was en ook dit dus zeker geen quick fix, zou ik het zo weer doen. Want wat brengt het enorm veel geluk en ontspanning. Bij Joas, maar ook bij mij.
Wanneer jij jouw paard herkent in Joas, dan is ESDR waarschijnlijk ook geen quick fix voor jullie. Maar heb je geduld, inzet en veel liefde voor je paard, dan gaan jullie er samen zoveel uit halen. En dat is misschien ook een stuk acceptatie van hetgeen er niet is of wordt (wat je misschien wel graag had gewild). Ook dat is waardevol!
Dit alles onder de bezielende leiding van Renalda, die gedurende dit traject de baken is waar je als soms onzekere eigenaar oprecht op zit te wachten. Ik ben haar daar zeer dankbaar voor.
Ik wens jou en je paard veel succes en groei gedurende een eventueel traject!
Marijke en Joas
ESDR therapie bij spanning tijdens het buitenrijden
Renalda is twee keer bij mij langsgekomen voor een ESDR-sessie. Mijn PRE-merrie Sproet was als ze alleen buiten was, zo ‘aan’, dat ze buiten meer met jou liep dan jij met haar. Ook alleen buiten onder het zadel was stappen bijna niet mogelijk en werd het meer een constant gedribbel.
De eerste ESDR-sessie hebben we aan we hand buiten gewandeld. Tijdens de sessie was er al wat verschil, maar de dag erna merkte ik pas echt wat het gedaan had. We liepen opeens met een lang touwtje terug. Na de tweede ESDR sessie die we onder het zadel deden, kon ik ook opeens op de terugweg aan een lang teugeltje stappen. Natuurlijk komt er nog af en toe een drafje doorheen als we samen buitenrijden, ze blijft een enthousiast en energiek paard, maar haar basisspanning op buitenrit is een stuk lager geworden en ze herstelt sneller als ze een keertje is geschrokken.
Renalda heeft veel kennis en geduld en we zijn erg goed begeleidt tijdens de ESDR-sessies. Ik ben erg blij met het resultaat!
Arisca en Sproet
ESDR therapie bij spanning tijdens het buitenrijden
Renalda heeft met ons gewerkt aan het buitenrijden. Atish vond het namelijk erg spannend om op onbekende plekken te zijn weg van zijn kudde. Renalda heeft ons eerst met de ESDR begeleidt met het wandelen zodat we het mooi konden opbouwen. En na één sessie vond ik het al heel bijzonder om al zoveel verschil op een positieve manier in het gedrag te zien bij Atish. Hij was tijdens de trainingen in de bak ook al veel meer met zijn aandacht bij mij en als hij spanning opbouwde dan vloeide dat snel weer af.
Ook kon ik met Atish al snel zelf alleen op buitenrit en dat het ook echt veilig was. Daar bedoel ik mee dat hij in spannende situaties wel iets spannend mag vinden maar hij moet wel naar mij luisteren als hij bijvoorbeeld even opzij moet op dat moment. Ik merkte na steeds meer sessies dat dit ook steeds beter ging en dat hij ook tijdens het buitenrijden, waar we niet zo makkelijk oefeningen kunnen doen zoals in de bak om de spanning af te vloeien, steeds sneller zelf de spanning kwijt was. Wat ook belangrijk is dat Atish steeds meer kon genieten van het buitenrijden.
Mijn ervaring is dus echt heel positief met de ESDR omdat het mij elke keer weer verbaasde hoe snel zijn gedrag veranderde tijdens het buitenrijden maar ook zeker met andere dingen zoals het trainen in de bak of op de poetsplaats staan. Ik vindt het geweldig dat Atish en ik hierdoor meer avonturen kunnen beleven zonder zoveel spanning.
Veerle en Atish
ESDR therapie bij zadeldwang en voernijd
Renalda is in totaal 6 keer bij mijn pony geweest die last had van zadelstress en voernijd. De voernijd was het ergst. Na 3 sessies was er echt een mooie verbetering te zien bij het zadelen. Bij mij was ze helemaal rustig en bij anderen keek ze alleen nog chagrijnig met zadelen, maar raakte ze niet meer in de stress. Dat effect is nog steeds te zien.
De sessies tegen voernijd waren voor mij echt frustrerend omdat er in het begin geen effect te zien was. Van de derde sessie had ik eigenlijk geen verwachtingen meer. Maar tot mijn verbazing kwam er in die sessie echt een omslagpunt. Mijn pony kon ineens haar rust vinden tijdens het voeren en ik kon gewoon met voerscheppen en emmers lopen en ze bleef rustig wachten. Dit effect is nog steeds te zien. Met voeren maakt ze nu contact in plaats van dat ze meteen blind op het voer afgaat of het voer beschermt.
Wat ik verder heel fijn vond van de ESDR sessies, is dat Renalda altijd heel rustig en oordeel loos bleef handelen. En ook dat ze verschillende opties aanbood van wat er mogelijk was op dat moment. Er was geen gevoel van tijdsdruk of prestatiedrang en dat maakte dat de sessies goed vol te houden waren met mijn toch wel intense pony.
Lisette en Luna
ESDR therapie voor spanning bij het aanraken
Moon is een 9 jarig volbloed die haar leven in Ierland op de renbaan begonnen is. Wij weten niet wat er allemaal gebeurd is maar haar lijf verteld een verhaal van ongelukken en mishandeling. Ze heeft op meerdere plekken kissing spines waar de vorige eigenaar nog geen 2 jaar geleden achter kwam. 1,5 jaar geleden had ze een pijnlijke botontsteking in haar hoofd wat haar bijna fataal geworden is.
Moon is intussen rond de 2 jaar bij ons. In het begin stond zij veel zielig en alleen. Dat veranderde gelukkig van zelf. Spelen met de ruinen, rennen, rollen, gek doen ondanks haar mankementen. Binnen de kudde ging het best goed. Deze verandering was al erg mooi om te zien. Alleen van mensen moest ze niet veel hebben. In haar belevenis betekende aanraking pijn. En waarschijnlijk waren niet alle mensen even aardig tegen haar. De fysiotherapeute die ik liet komen nadat ik haar in het voorjaar 2022 overgenomen had mocht haar niet aanraken, ze ontplofte letterlijk. De dierenarts moest voor haar eigen veiligheid naast haar schouder staan om haar koliek te behandelen. Aaien, frutselen, poetsen, alles wat mijn oude ruin heerlijk vindt, Moon moest er niets van hebben. Deken wisselen, ik had elke keer een massieve adrenaline uitstoot. Ik hield van haar maar had ook heel veel respect en wist niet goed hoe ik haar kon helpen. Ik voelde me een beetje hopeloos.
Gelukkig was Renalda er met haar ESDR behandeling. In het begin wist ik niet hoe ik het moest doen. Moon aanraken, ja natuurlijk maar tegelijk haar tanden en hoeven in de gaten houden die van alle kanten aankwamen. Erg spannend. Met meerdere ups en downs ging het steeds een beetje beter. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat ik Moon niet aarzelend aan mocht raken en dat deed al heel veel met haar, met ons. Het waren 5 best pittige behandelingen. Voor Moon en voor mij. Zij was er dagen daarna helemaal op. En ik eigenlijk ook. Toch zeiden de andere paardeneigenaren steeds vaker dat Moon liever wordt, toegankelijker. Dat zij zachter kijkt. Dat maakte me zo blij.
Intussen kan ik haar hele lijf borstelen. Wel met een hele zachte borstel maar ze geniet er duidelijk van. De deken wisselen is geen probleem meer. De dierenarts is laatst geweest voor de inenting: helemaal geen reactie. Heel soms heeft ze haar 5 minuutjes met oren achter (meestal als ze hengstig is) maar intussen moet ik er zelf om lachen en dan gaan de oortjes weer voor. Ze komt vanzelf naar me toe om geaaid te worden (en hopelijk een snoepje te krijgen). Ze wordt waarschijnlijk nooit een oude knuffelruin maar zoals ze nu geworden is, dat maakt ons allebei heel blij. Zo veel minder stress. De tijd samen is gewoon mooi. Ik ben zo trots op Moon dat zij ondanks alles wat zij achter de rug heeft nooit opgegeven heeft. Ze is geen gebroken paard en door ESDR kon zij gelukkig haar oude trauma’s voor een groot deel verwerken. Binnenkort willen wij met grondwerklessen van Renalda beginnen. Moon leert graag. Ik ben zo benieuwd hoe zij verder ontwikkelt.
Dus dank je wel, Renalda, je hebt ons zo veel geholpen.
Beate en Moon
ESDR therapie, de behandeling
- Telefonische intake
- Behandeling op jullie eigen-/ gekozen locatie
- 30 of 60 minuten, dit is geheel afhankelijk van het paard
- Stapsgewijs werken we aan oplossen van het probleem
- Gemiddeld 3 tot 5 behandelingen per situatie
- Tussen de sessies door is het mogelijk om vragen te stellen