Ameria Equitation
Ervaringen

Ervaringen

ESDR therapie ervaringen

Renalda heeft 2 keer ESDR toegepast. Ik had niet verwacht dat we al zo snel, zo’n groot verschil zouden zien. Er is zó veel meer rust en ruimte om goed bezig te gaan met de grondwerk oefeningen!

Kaya en Aukje

ESDR therapie bij angst voor koeien

Via Instagram ben ik Renalda tegengekomen, eerst was het mijn bedoeling om een keer een les bij haar te nemen, maar mijn paard werd steeds banger voor koeien. Verder kijkt hij werkelijk nergens van op, maar elke keer als we op buitenrit langs koeien gingen gebeurde er wel iets waardoor hij schrok. Uiteindelijk werd dit zo erg dat hij in volle galop naar huis is gerend. Toen zag ik dat Renalda ook aan de slag gaat met ESDR-therapie, na me wat verdiept te hebben hierin hebben we op 22 april onze eerste sessie gepland. En waar we de eerste sessie nog niet in de buurt konden komen van de koeien, konden we dat een week later tijdens de 2e sessie al wel. In de 3e sessie zijn we nog een stapje verder gegaan en heb ik er aan het eind al een stukje op kunnen zitten. 27 mei hadden we de 4e sessie en toen kon ik er vanaf het begin op zitten, eerst nog onder begeleiding aan de longe, maar uiteindelijk hebben we los lang de koeien gestapt en gedraafd. Echt onvoorstelbaar dat we in een maand tijd zo zijn gegroeid. Elke sessie voelde ik dat ons vertrouwen in elkaar meer groeide, dat zijn spanning steeds een beetje meer af nam en dat hij met zijn aandacht steeds meer bij mij was. Zonder de ESDR en Renalda hadden wij dit samen niet gekund. Renalda gaf precies aanwijzingen over hoe we verder gingen in de training, wanneer we op de koeien af moesten lopen, wanneer we stil moesten staan of juist even een eindje terug moesten wandelen. Echt heel bijzonder hoe een probleem zo opgelost kan worden met de ESDR! Heb je een probleem, wat dan ook, ESDR is (vanuit ervaring) echt een aanrader en zeker de moeite waard!

Jennieke en Jumisto

ESDR therapie bij trailerladen

Onze jaarling moest onverwacht naar de kliniek. We hadden het trailerladen nog niet met haar geoefend en nu stond er druk op.. Sky vond het heel spannend en blokkeerde zodra ze voor de klep stond. Er was geen beweging in haar te krijgen. Na 2 sessie konden we haar laden alsof ze nooit anders had gedaan! Zoveel ontspanning! We zijn Renalda ontzettend dankbaar!

Tamarah en Sky

IMG-20230422-WA0009[3318]
ESDR therapie bij een hoge basisspanning

Renalda heeft mij en mijn Friese paard Guusje erg goed kunnen helpen al. We zijn met ESDR therapie begonnen met de verlatingsangst, dingen over haar hoofd halen en het opstappen uiteindelijk. In 4 sessies een gigantisch verschil gemaakt en Guusje laat veel meer ontspanning zien waar we super trots op zijn. Fijne en duidelijke begeleiding, binnenkort gaan we ook wat lessen samen starten. Super tevreden!!

Amber en Guusje

ESDR therapie bij verlatingsangst

Wij zijn via een stalgenoot in contact gekomen met Renalda omdat ons paard Sandiago van 5 jaar oud nog heel veel moet leren. Sandiago wilde niet alleen staan in de wei omdat hij last had van verlatingsangst. Hij sprong gerust de wei uit om achter de paarden aan te gaan omdat hij mee wilde. Ook op de wasplaats wilde hij niet dit vond hij mega eng en werd helemaal wild.

Renalda is aan het werk gegaan met Sandiago, eerst alles goed uitgelegd en ze was zo rustig en lief tegen Sandiago dat hij erg goed reageerde op haar en de behandeling. Sandiago heeft maar 2 behandelingen nodig gehad en springt niet meer uit de wei, ook heeft hij meer vriendjes gemaakt in de wei. Op de was plaats ook geen probleem meer, of hij er al jaren geweest is, zo bijzonder. Ik ben Renalda zo dankbaar ik heb een ander paard terug gekregen ook is hij erg rustig, ontspannen en knuffelig geworden.

Ik kan haar iedereen aanbevelen het helpt echt.

Dank je wel Renalda voor je hulp!

Tiara en Sandiago

ESDR therapie bij het opstappen

Renalda is bij ons geweest voor mijn 8-jarige ruin Kentucky. Hij wilde de ruiter niet meer laten opstappen en onder het rijden ging hij achterwaarts lopen. Renalda werkt heel rustig en herhaalde stap voor stap de diverse handelingen bij het opzadelen en opstappen. Na 2 behandelingen met ESDR is het probleem gewoon ECHT weg!

Zo blij mee! Ik kan het echt iedereen aanraden.

Daniëlle en Kentucky

ESDR therapie bij spanning tijdens het buitenrijden

Renalda heeft met ons gewerkt aan het buitenrijden. Atish vond het namelijk erg spannend om op onbekende plekken te zijn weg van zijn kudde. Renalda heeft ons eerst met de ESDR begeleidt met het wandelen zodat we het mooi konden opbouwen. En na één sessie vond ik het al heel bijzonder om al zoveel verschil op een positieve manier in het gedrag te zien bij Atish. Hij was tijdens de trainingen in de bak ook al veel meer met zijn aandacht bij mij en als hij spanning opbouwde dan vloeide dat snel weer af.

Ook kon ik met Atish al snel zelf alleen op buitenrit en dat het ook echt veilig was. Daar bedoel ik mee dat hij in spannende situaties wel iets spannend mag vinden maar hij moet wel naar mij luisteren als hij bijvoorbeeld even opzij moet op dat moment. Ik merkte na steeds meer sessies dat dit ook steeds beter ging en dat hij ook tijdens het buitenrijden, waar we niet zo makkelijk oefeningen kunnen doen zoals in de bak om de spanning af te vloeien, steeds sneller zelf de spanning kwijt was. Wat ook belangrijk is dat Atish steeds meer kon genieten van het buitenrijden.

Mijn ervaring is dus echt heel positief met de ESDR omdat het mij elke keer weer verbaasde hoe snel zijn gedrag veranderde tijdens het buitenrijden maar ook zeker met andere dingen zoals het trainen in de bak of op de poetsplaats staan. Ik vindt het geweldig dat Atish en ik hierdoor meer avonturen kunnen beleven zonder zoveel spanning.

Atish en Veerle

ESDR therapie bij zadeldwang en voernijd

Renalda is in totaal 6 keer bij mijn pony geweest die last had van zadelstress en voernijd.  De voernijd was het ergst. Na 3 sessies was er echt een mooie verbetering te zien bij het zadelen. Bij mij was ze helemaal rustig en bij anderen keek ze alleen nog chagrijnig met zadelen, maar raakte ze niet meer in de stress. Dat effect is nog steeds te zien.

De sessies tegen voernijd waren voor mij echt frustrerend omdat er in het begin geen effect te zien was. Van de derde sessie had ik eigenlijk geen verwachtingen meer. Maar tot mijn verbazing kwam er in die sessie echt een omslagpunt. Mijn pony kon ineens haar rust vinden tijdens het voeren en ik kon gewoon met voerscheppen en emmers lopen en ze bleef rustig wachten. Dit effect is nog steeds te zien. Met voeren maakt ze nu contact in plaats van dat ze meteen blind op het voer afgaat of het voer beschermt.

Wat ik verder heel fijn vond van de ESDR sessies, is dat Renalda altijd heel rustig en oordeel loos bleef handelen. En ook dat ze verschillende opties aanbood van wat er mogelijk was op dat moment. Er was geen gevoel van tijdsdruk of prestatiedrang en dat maakte dat de sessies goed vol te houden waren met mijn toch wel intense pony.

Lisette en Luna