Ga naar de inhoud

ESDR therapie

0 +
Paarden geholpen

ESDR therapie: EMDR voor paarden

ESDR® therapie is een vorm van stress verwerking voor paarden, het is afgeleid van de succesvolle EMDR therapie. Paarden kunnen gedurende hun leven verschillende angst en stress reacties ontwikkelen, wat zich vaak uit in probleemgedrag. Omdat in veel gevallen angst de basis van het probleem is, kan ESDR® therapie een uitkomst bieden.

We werken met een speciaal ESDR tuig waarbij er afwisselend links en rechts trillingen worden gegeven ter hoogte van de schouder. Op deze manier worden beide hersenhelften van het paard gestimuleerd. Wanneer we dit toepassen op het moment dat de spanning opbouwt, krijgen de hersenen veel informatie te verwerken en kan de negatieve lading vervagen. Hierdoor kan het paard zich beter concentreren en vloeit de spanning af.

ESDR® therapie is geschikt voor paarden die te maken hebben met angst, spanning en/ of trauma.

ESDR therapie toepassingen

Voorbeelden waarvoor ESDR therapie een uitkomst kan bieden:

 • Trailer(laad) problemen
 • Hoge basisspanning en hoge spierspanning
 • Problemen met op- en afstappen
 • Zadel- en singeldwang
 • Spanning opbouwen tijdens de training
 • Angst voor tegenliggers/ tegemoetkomende paarden
 • Angst voor de dierenarts/ behandelaar
 • Verlatingsangst
 • Angst voor smalle doorgangen
 • Spanning op vreemd/ ander terrein
 • Angst voor objecten of hindernissen

Of andere situaties waarin angst of spanning een rol spelen. 

ESDR therapie behandeling

Intake

Op het moment dat je een aanvraag doet zullen we samen de situatie bespreken om te kijken of ESDR therapie een uitkomst kan bieden. Belangrijk is dat de onderliggende oorzaak van het probleem spanning of angst is. Een intake is altijd vrijblijvend. 

Eerste ESDR sessie

Tijdens de eerste ESDR sessie laten we het paard wennen aan het tuig en de trillingen van de ESDR apparatuur. Deze trillingen werken afwisselend links en rechts van het schouderblad, hierdoor wordt het werkgeheugen overbelast waardoor het paard zich niet meer volledig kan concentreren op hetgeen dat hij spannend vindt. 

Naast dat we het paard goed observeren en zijn lichaamstaal in de gaten houden werken we ook met behulp van een hartslag meter. Dit maakt de spanning duidelijk meetbaar, op het moment dat een paard spanning opbouwt gaat zijn hartslag omhoog. 

Zodra het paard aan het tuig gewend is kunnen we beginnen met behandelen van de spannende situatie. We bouwen dit in kleine stapjes op en tegelijkertijd werken we met de ESDR therapie. Op die manier kan de lading van het spannende vervagen en komt er meer rust en ontspanning voor in de plaats. 

Belangrijk in dit proces is dat we bij het begin beginnen, vaak begint de spanning al voordat het echt groot wordt. Dit zullen we dan ook meenemen tijdens de sessies. 

Na de sessie

Na de sessie kan het paard erg moe zijn. ESDR therapie is mentaal hard werken en daarom is het belangrijk dat het paard na de behandeling voldoende rust krijgt. Vaak werkt de ESDR nog een paar dagen door waardoor ook in de dagen erna nog verbetering te zien kan zijn. Daarnaast zal een paard ook bepaalde ontstane patronen moeten afleren. Een enkele keer komt het voor dat het paard na de sessie iets gevoeliger is, dit trekt altijd na een paar dagen weer weg. 

Vervolg sessies

Aan de hand van de eerste afspraak bespreken we samen over het vervolg van de behandeling. Van te voren is niet altijd in te schatten hoeveel sessies een paard nodig heeft. Gemiddeld zijn dit 3-5 sessies per situatie maar er zijn ook paarden die meer of minder tijd nodig hebben. Meestal werk ik met 1 tot 3 weken tussentijd per afspraak. 

Tussen de afspraken in

Afhankelijk van de situatie en de hulpvraag krijgen jullie tijdens de ESDR behandeling ook tips en aanwijzingen om zelf verder te oefenen. Daarnaast is het vrijwel altijd zinvol om tussen de sessies door te oefenen en de huidige training voort te zetten. Tussen de afspraken door ben ik ook bereikbaar om vragen te beantwoorden. 

Befor & After video

Hoe ESDR therapie anderen ook geholpen heeft

ESDR therapie bij angst voor koeien

Via Instagram ben ik Renalda tegengekomen, eerst was het mijn bedoeling om een keer een les bij haar te nemen, maar mijn paard werd steeds banger voor koeien. Verder kijkt hij werkelijk nergens van op, maar elke keer als we op buitenrit langs koeien gingen gebeurde er wel iets waardoor hij schrok. Uiteindelijk werd dit zo erg dat hij in volle galop naar huis is gerend. Toen zag ik dat Renalda ook aan de slag gaat met ESDR-therapie, na me wat verdiept te hebben hierin hebben we op 22 april onze eerste sessie gepland. En waar we de eerste sessie nog niet in de buurt konden komen van de koeien, konden we dat een week later tijdens de 2e sessie al wel. In de 3e sessie zijn we nog een stapje verder gegaan en heb ik er aan het eind al een stukje op kunnen zitten. 27 mei hadden we de 4e sessie en toen kon ik er vanaf het begin op zitten, eerst nog onder begeleiding aan de longe, maar uiteindelijk hebben we los lang de koeien gestapt en gedraafd. Echt onvoorstelbaar dat we in een maand tijd zo zijn gegroeid. Elke sessie voelde ik dat ons vertrouwen in elkaar meer groeide, dat zijn spanning steeds een beetje meer af nam en dat hij met zijn aandacht steeds meer bij mij was. Zonder de ESDR en Renalda hadden wij dit samen niet gekund. Renalda gaf precies aanwijzingen over hoe we verder gingen in de training, wanneer we op de koeien af moesten lopen, wanneer we stil moesten staan of juist even een eindje terug moesten wandelen. Echt heel bijzonder hoe een probleem zo opgelost kan worden met de ESDR! Heb je een probleem, wat dan ook, ESDR is (vanuit ervaring) echt een aanrader en zeker de moeite waard!

Jennieke en Jumisto

ESDR therapie bij spanning in de rijbak

Ik heb mijn paard een tijd geleden verhuisd van stal en ze bleef veel spanning hebben aan een kant van de nieuwe bak. Ik wist zelf niet meer wat ik er verder nog aan kon doen en ben toen via mijn instructrice bij Renalda uit gekomen voor de ESDR therapie. En ik ben erg blij dat ik dat gedaan heb en mijn paard Juna vast ook! De eerste sessie hebben we vanaf de grond gedaan en dat pakte Juna erg goed op, ik zag tijdens deze sessie al zoveel verschil. 1.5 week later hadden we de tweede sessie en omdat Juna ontspannen was hebben we deze onder het zadel gedaan. Wat echt heel fijn ging en waarbij ze ook bijna heel de sessie ontspannen was.

We zijn nu twee weken verder en Juna is echt veel meer ontspannen dan ze was, we komen weer fijn de bak rond. Ik merk niet alleen in de bak verschil maar ook wanneer we bijvoorbeeld buiten op straat wandelen. En ook al krijgt ze wel spanning, de reacties zijn minder heftig dan ze waren en het vloeit ook sneller weer af.

Ik ben echt mega blij met de ESDR therapie en zie echt een vooruitgang.

Ik vind Renalda een heel fijn en rustig persoon die begrip voor jou en je paard heeft en de tijd voor je neemt! Mochten we nog een sessie nodig gaan hebben dan ga ik zeker weer naar Renalda.

Donna en Juna

ESDR kan de angst helpen vervagen, zodat je paard weer ruimte krijgt om te leren.

Daarom is het ook mogelijk om de ESDR sessies te combineren met lessen. 

ESDR therapie, de behandeling

ESDR therapie

30 minuten € 55
60 minuten € 85
Reiskosten per km € 0,40