Ameria Equitation
Over

Over

In eenheid met paarden zijn betekent je hart openen en je tot in het diepst kunnen verbinden met dit prachtige wezen. De puur en oprechtheid van deze dieren is iets waar wij als mens dagelijks van kunnen leren.

Door op deze wijze met paarden te zijn heb ik van jongs af aan altijd heel goed geweten wat ik wilde, ik volgde mijn hart en maakte mijn dromen waar. Zo heb ik toen ik begin twintig was mogen werken op een klassieke rijschool in Portugal. Hier ben ik diep geraakt door een gevoel van bestemming. Ik vond het geweldig om te kunnen leren en genoot van het feit dat mijn achtertuin een constante paardenshow was waarin gereden werd tot op het hoogste niveau, terwijl in diezelfde rijbaan iemand zijn eerste rijles kreeg. Ik genoot van het leren en het dansen met de paarden, de souplesse en het gemak waarmee deze paarden hun oefeningen uitvoerden. Dit plezier en dit gevoel hebben me nooit meer los gelaten en zijn onderdeel geworden van wat mij drijft.

Wat jouw vraag ook is en voor welke dromen of uitdagingen jij en je paard ook staan, ik hoop je te kunnen helpen het plezier in de leerweg te ervaren en te genieten van elke stap die jullie maken.

Naast mijn achtergrond in de klassieke rijkunst heb ik een groot deel van mijn opleiding besteed aan de houding van de ruiter. Ik vind het geweldig om te ontdekken hoe ons lichaam in elkaar zit en hoe beweging tot stand komt. Hoe we zo soepel en ontspannen mogelijk op ons paard kunnen zitten en vanuit zachtheid hulpen kunnen geven. Daarom ook dat ik zo’n acht jaar Centered Riding instructeur ben geweest en een aantal jaar heb gewerkt als working student bij één van de level IV instructeurs. Het was tijdens deze periode dat mijn passie voor anatomie en biomechanica van het paard een enorme boost kreeg. Van nature heb ik een goed oog voor correct lichaamsgebruik en of een paard wel of niet in balans loopt. Mede door alle lessen en clinics die ik heb mogen volgen is mijn kennis enorm vergroot en begrijp ik nu meer van dit bijzondere systeem. 

Door de jaren heen heb ik met veel verschillende ruiters en hun paarden mogen werken. Vijf jaar lang heb ik door Europa gereisd, om zo meer te leren en ervaring op te doen op nationale en internationale stallen. Ik heb mogen werken voor verschillende trainers en heb overal puzzelstukjes voor mijn huidige manier van werken verzameld. In de manier waarop ik omga met paarden maak ik geen onderscheid tussen verschillende trainingsmethodes. Ik voeg de technieken samen met als doel om op ieder niveau een blij, gezond en correct bewegend paard te ontwikkelen. 

Ik zal mij even voorstellen

Mijn naam is Renalda Reitsma en ik woon samen met mijn paarden in Laag Zuthem, een klein dorpje nabij Zwolle. Al mijn hele leven zijn paarden mijn grootste passie en de liefde die ik voor deze dieren voel is onbeschrijfelijk. Dagelijks ben ik tussen mijn paarden te vinden en geniet ik van hun aanwezigheid in mijn leven. Naast dat ik het heerlijk vind om met ze te trainen en ons verder te ontwikkelen, geniet ik net zoveel van de verzorging en het samenzijn met mijn paarden. 

Droom niet je hele leven, maar leef je hele droom is één van de levensmotto’s die ik als kind al naleefde. Daarom ook dat ik op mijn veertiende al mijn eigen rijschooltje begon wat al gauw leidde tot mijn eigen bedrijf, Ameria Equitation. Ameria is afgeleid van mijn eerste eigen paard Amira, met wie ik van begin af aan een bijzondere band heb. Equitation betekent rijkunst, iets wat ik alleen maar kan beamen. Paardrijden is kunst, ongeacht niveau of discipline. En kunst met paarden kan alleen maar mooi zijn als dit met liefde en respect wordt uitgevoerd. Dat is waar ik altijd naar streef in mijn training en omgang met paarden. 

Ik vind het geweldig om paard en mens te mogen helpen en nieuwe handvaten te bieden, om zo stappen vooruit te maken in ieders training en leerproces. 

Hoe ESDR therapie in mijn leven kwam

In 2017 heb ik een heftig ongeluk gehad waardoor ik langere tijd moest revalideren. In de periode die volgde zijn mijn paarden de allergrootste steun en houvast geweest. Tijdens mijn revalidatieperiode ben ik zelf in contact gekomen met EMDR therapie, dit heeft mij ongelofelijk veel geholpen. Na drie jaar kon ik weer beginnen met het trainen van paarden, omdat twee van mijn eigen paarden erg veel spanning opbouwden ben ik gaan werken met verschillende natural horsemanship technieken. Hierdoor is mijn merrie 100% veranderd, helaas was dit voor mijn ruin niet genoeg, dus toen ik in aanraking kwam met ESDR therapie voor paarden was ik meteen enthousiast! Mede dankzij mijn eigen goede ervaringen met de EMDR. Na 3 sessies hadden we een ander paard in handen. Dit heeft me zo geïnspireerd dat ik in 2022 de opleiding tot ESDR therapeut heb gevolgd. Zo hoop ik veel paarden te kunnen helpen meer rust en ontspanning te vinden, in voor hen spannende situaties. 

Opleiding & Achtergrond

Opleidingen

2022 ESDR therapie opleiding Stal de Flint

2011 – 2018 Centered Riding level I en II incl. bijbehorende bijscholing

2012 – 2017 Working Student op verschillende internationale stallen

2008 – 2012 Paardenhouderij en Management

Working student en werkervaring

2014 – 2017 Working Student Christa Müller, Centered Riding level IV instructeur

2015 – 2016 Working Student Antonio Borba Monteiro, grootmeester aan de Portuguese School of Equestrian Art 

2013 Elevage Al Mouneira, endurance

2008 – 2016 Marjans Paardenschool, klassieke dressuur, houding en zit, hoefbekappen, paarden gedrag, loswerken volgens Klaus Hempfling stijl

2011 Stage Florien de Graaf, academische rijkunst

2008 – 2012 Diverse stages op verschillende type stallen

2007 – heden Werkzaam als instructeur

Cursussen en lessen

Heden 

Klassieke dressuur lessen, lessen verticale balans en houding en zitlessen

2022 Featherlight masterclass problem solving

2020 – 2021 Lessen bij Cornerstone Horsemanship

2017 Klassieke dressuur lessen Charmaine van den Berg

2016

  • Connected Riding en Groundwork
  • Dual aktivierung en equikinetic
  • Equine Nervous System part I en II bij Debbie Davies

2015

  • Diverse klassieke dressuur clinics Anja Beran
  • Lessen en cursus Alexander techniek 

2014 

  • Hoefbekappen Heleen Davies
  • In balans longeren Babette Teschen en Maike Knifka
  • TTeam en TTouch

Online trainingen

2022 – 2023 Human & Horse online academy

2022 Takt online: oefeningen voor herstel verticale balans

2021 – 2022 Featherlight academy

Meer weten of een afspraak maken?